Kopi-luwak-kávé-az-állat-ürít-a-kávé-luxus

A nem macska esete a legdrágább kávéval – avagy miért ne igyunk a világ legdrágább kávéjából

írta: Vertetics M. Béla

Aki látta a Bakancslista c. filmet biztosan emlékszik a Kopi Luwak kávéra és arra, hogy bizony Morgan Freeman miért nem akart inni a világ legdrágább kávéjából. Számtalan cikk szól arról, hogy az indonéziai cibet macska megeszi és kipottyantja a világ legdrágább kávéját.

Lehet vitatkozni, hogy ez undi, vagy szupi. Ettől különleges és ez épp annyira a természet különlegessége, mint az igazgyöngy, vagy a gyémánt.  Jelen cikkünkben arra kérdésre keressük a választ, hogy miért lesz Kopi Luwak olyan különleges.

Ismerkedjünk meg a cibetmacskával általánosságban. Először is az elnevezés megtévesztő, mert a cibetmacska nem macskaféle.  Az Indonéziában élő cibetmacskák (Paradoxurus hermaphroditus) ragadozók, akiket a különleges gyomruk segíti abban, hogy valódi mindenevők legyenek. Megjelenésében inkább a mosómedvére hasonlít mintsem a macskafélékre. Talán a hátán megjelenő foltok és csíkok emlékeztetnek a cirmoscicák megjelenésére és innen kapta a megtévesztő elnevezést.

Táplálkozása

A cibetmacska mindenevő. Többnyire gyümölcsöt, rágcsálókat, rovarokat, tojást, hüllőket, madarakat eszik, de tyúkot és akár bárányt is elejt. Amit viszont a kávé szempontjából fontos megemlíteni döghúst is eszik és bizony gond nélkül megemészti. Afrikai rokonaik még erősebb bélrendszerrel rendelkeznek, ami viszont a már egy picit erős a tökéletes kávé íznek. Így az afrikai változat egy picit olcsóbb és kevésbé kelendő. „Képes olyan táplálékot is elfogyasztani, mely más emlősök számára mérgező vagy rossz ízű, így elfogyasztja a farkasmaszlag (Strychnos) sztrichnintartalmú gyümölcsét, ezerlábúakat vagy nagymértékben lebomlott dögöt.”[1] Elérkeztünk a világ legdrágább kávéjának titkához – igazából nem titka, hanem ára, van, de erről később.

A helyiek által Luwak-nak nevezett állat bélrendszerén végighaladnak az érett kávébabok. Az emésztési folyamat során kávészemek fermentálódtak, azaz enzimekben gazdagodva nedves erjesztési eljáráson mennek végbe.

kavegep-berles-kopi-luwak-or-civet-coffee

Miért ne fogyasszunk Kopi Luwak kávét?

Sokaknak annyi is elég, hogy egy állat ürülékéből nyerik ki a kávészemeket. Azonban szegény kis „pálmasodró” bélműködése miatt az ember rabszolgája. Cibetmacska farmokat hoztak létre, és ketrecekben tartva tömik az állatokat a kávébabokkal. Ez a fajta eljárás már embertelen. Ha elpusztul az állat, máris teszik be a soron következőt a ketrecbe. Úgy gondolom, hogy egy jóérzésű kávéfanatikus nem fogyaszt Luwak-ot. Tiszta ésszel az ember nem támogat ilyen eljárással készült kávét.

 

 

[1] Wikipédia szócikk.

2 thoughts on “A nem macska esete a legdrágább kávéval – avagy miért ne igyunk a világ legdrágább kávéjából

    1. Eleve természetellenes, hogy egy állat nyomornedveivel átitatott terméket fogyasszunk. Ha ehhez még az állatok kizsákmányolása is hozzájárul akkor vesszen feledésbe ez a fajta kávét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.