kávégép-bérlés-budapest

Nagyjából tíz év óta, amióta elkezdődött a „Kopi Luwak” kávé őrület, a kávé ínyencek nem hétköznapi módokon próbálják elérni a tökéletes ízhatást.
A Kopi Luwak egy indonéz kávé amely eredetileg a Cibet macska által félig emésztett kávébabokból van, amelyet a székletéből válogatnak ki. Igen, a székletéből.
Az emésztés folyamata során a kávébabok aromája megnövekszik.
Azonban a hamisítások, ketrecben tartott és erőszakkal etetett cibetmacskák, és egyéb visszaélések árnyékot vetettek erre a termékre. ( Lásd a: „A nem macska esete a legdrágább kávéval – avagy miért ne igyunk a világ legdrágább kávéjából” cikkünket)

Az új sláger a Thaiföldön készülő, elefántok által fermentált kávé!

Az elefántok sok fűfélét és levelet esznek. A növényevők ahhoz, hogy lebontsák a celluózt a növényekben, az emésztés során fermentálást folytatnak.
A fermentáció nagyon hasznos bor, sörök vagy a kávé készítésénél, mivel kihozza a növény cukor tartalmát.
Az elefánt-kávé egyedi tulajdonsága, hogy a fermentáció elveszi a kávé keserűségét a proteinek lebontásával, amik a keserű ízért felelnek; az aromája virágos és csokoládés lesz, az íze pedig tejcsokoládés egy kis cseresznyével 
„Nincs benne keserűség, és nagyon lágy, mint egy tea. Olyan, mintha a kávé és a tea keresztezése lenne.”
Ahhoz, hogy a babokhoz hozzájussanak, először különböző gyümölcsökkel keverik össze a még nyers kávébab szemeket, aztán megetetik az elefántokkal, vagy hagyják, hogy csak simán felszívják az ormányukkal mint egy gyümölcsös smoothiet.

Ezután várni kell nagyjából 1-3 napot, hogy az elefánt lerakja értékes rakományát valahol. Aztán már csak meg kell keresni, remélhetőleg megtalálják. Ez nem mindig egyszerű feladat, mivel az elefántok szabadon élnek, és nem szokásuk egy helyben maradni, ezért is lesz kb 33 font kávébabból összesen 1 font „Black Ivory” kávé.

Végül kézzel kell kiválogatni a kupacokból a babokat.

Nem csak a lassú „gyártási” folyamat teszi különlegessé ezt a kávét. Arabica babokból készül amelyeket Thaiföld északi hegyi törzsei termesztenek, a szárítási folyamata lassú a pörkölése pedig nagyon precíz folyamat. És persze ott vannak az elefántok is, akik nem mindig együttműködőek.

A kávé emésztése közben a szervezetükbe nem jut koffein, ezért nem okoz az elefántoknak semmilyen problémát. A kávébabok héja elzárja a koffein tartalmú olajakat, amiket csak melegítéssel lehet felszabadítani.
Ez különösen szerencsés mert senki se szeretne felpörgött vagy egy koffein elvonástól fejfájós rosszkedvű elefánttal találkozni…
Jelenleg 27 elefánt dolgozik főállásban a Black Ivory cégnek, amelyek nagyjából 150 kg kávét termelnek ki éves szinten.
A nagy igény ellenére a tulajdonos a cég lassú növekedésében hisz.
Ne számítsunk arra, hogy a helyi Starbucksban kérhetünk egy csészével belőle, mert ezt a kávét kizárólag egy pár 5 csillagos hotel forgalmazza Ázsiában és egy pici „The Elephant Story” nevű bolt Texasban.

A cég szeretné még Michelin csillagos éttermek és Európa felé is szolgáltatni. Ezen kívül az interneten is megrendelhető a termék. Három 35 grammos pakk mindössze 61 ezer forint. Ez kilónként nagyjából hatszázezer forintot jelent, ami bőven elég a világ legdrágább kávéja címhez.
Társadalmi felelősség

A cég filozófiájából adódóan nem szeretné sem a dolgozóit, sem az elefántjait kizsákmányolni.

A Black Ivory az elefántok védelme és jóléte érdekében a Golden Triangle Elephant alapítvány támogatója. A cég ezen felül az elefánt gondozó családok megélhetésében is nagy szerepet vállal, hiszen a dolgozók fizetésük nagy részét idős szüleik támogatására, vagy gyermekeik taníttatására fordítják.
A dolgozóknak 350 THB (Thai Bhat) fizetséget adnak minden kézzel szedett kilogramm kávéért. Ezt a mennyiséget nagyjából 15 perc alatt lehet összegyűjteni.
Hogy megfelelő perspektívába helyezzük ezt az összeget: egy átlagos kávé szüretelő 7 THB fizetséget kap kilónként, vagy 200 THB fizetséget hét óra rizs aratásért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.