A nem macska esete a legdrágább kávéval – avagy miért ne igyunk a világ legdrágább kávéjából

írta: Vertetics M. Béla

Aki látta a Bakancslista c. filmet biztosan emlékszik a Kopi Luwak kávéra és arra, hogy bizony Morgan Freeman miért nem akart inni a világ legdrágább kávéjából. Számtalan cikk szól arról, hogy az indonéziai cibet macska megeszi és kipottyantja a világ legdrágább kávéját.

Lehet vitatkozni, hogy ez undi, vagy szupi. Ettől különleges és ez épp annyira a természet különlegessége, mint az igazgyöngy, vagy a gyémánt.  Jelen cikkünkben arra kérdésre keressük a választ, hogy miért lesz Kopi Luwak olyan különleges.

Ismerkedjünk meg a cibetmacskával általánosságban. Először is az elnevezés megtévesztő, mert a cibetmacska nem macskaféle.  Az Indonéziában élő cibetmacskák (Paradoxurus hermaphroditus) ragadozók, akiket a különleges gyomruk segíti abban, hogy valódi mindenevők legyenek. Megjelenésében inkább a mosómedvére hasonlít mintsem a macskafélékre. Talán a hátán megjelenő foltok és csíkok emlékeztetnek a cirmoscicák megjelenésére és innen kapta a megtévesztő elnevezést.

Táplálkozása

A cibetmacska mindenevő. Többnyire gyümölcsöt, rágcsálókat, rovarokat, tojást, hüllőket, madarakat eszik, de tyúkot és akár bárányt is elejt. Amit viszont a kávé szempontjából fontos megemlíteni döghúst is eszik és bizony gond nélkül megemészti. Afrikai rokonaik még erősebb bélrendszerrel rendelkeznek, ami viszont a már egy picit erős a tökéletes kávé íznek. Így az afrikai változat egy picit olcsóbb és kevésbé kelendő. „Képes olyan táplálékot is elfogyasztani, mely más emlősök számára mérgező vagy rossz ízű, így elfogyasztja a farkasmaszlag (Strychnos) sztrichnintartalmú gyümölcsét, ezerlábúakat vagy nagymértékben lebomlott dögöt.”[1] Elérkeztünk a világ legdrágább kávéjának titkához – igazából nem titka, hanem ára, van, de erről később.

A helyiek által Luwak-nak nevezett állat bélrendszerén végighaladnak az érett kávébabok. Az emésztési folyamat során kávészemek fermentálódtak, azaz enzimekben gazdagodva nedves erjesztési eljáráson mennek végbe.

Miért ne fogyasszunk Kopi Luwak kávét?

Sokaknak annyi is elég, hogy egy állat ürülékéből nyerik ki a kávészemeket. Azonban szegény kis „pálmasodró” bélműködése miatt az ember rabszolgája. Cibetmacska farmokat hoztak létre, és ketrecekben tartva tömik az állatokat a kávébabokkal. Ez a fajta eljárás már embertelen. Ha elpusztul az állat, máris teszik be a soron következőt a ketrecbe. Úgy gondolom, hogy egy jóérzésű kávéfanatikus nem fogyaszt Luwak-ot. Tiszta ésszel az ember nem támogat ilyen eljárással készült kávét.

 

 

[1] Wikipédia szócikk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.