kávé-beöntés-berkavegep

Létezik a kávé felhasználásának a megszokottól egy kevésbé ismert és népszerű módja: a kávébeöntés. Magát a beöntést nem kell különösebben magyarázni. Bizonyos céllal valamilyen oldatot juttatnak a páciens végbelébe. Kávébeöntés esetén pedig az oldat fő alkotóeleme a kávé. A beöntések alkalmazása nem számít újkeletű dolognak, de a kávébeöntést nem régóta ismerjük. Az eljárás összefonódott Max Gerson nevével, pontosabban a Gerson-terápia egyik elemeként vált szélesebb körben ismertté.

A német származású tudós 1927-ben fejtette ki diétájának részleteit (Gerson-Sauerbruch-Hermannsdorfer diéta), mellyel eredetileg a tuberkulózis és a migrénes fejfájás kezeléséhez szeretett volna hozzájárulni. A rákövetkező évben, 1928-ban kezdték a rák lehetséges gyógymódjaként alkalmazni, ugyanis Gerson egy olyan terápiás eljárást óhajtott kidolgozni, amely jó hatásfokkal képes javítani daganatos, ill. bizonyos degeneratív betegségekben szenvedők állapotán.

A terápia egy meghatározott programot követ, melynek egyik eleme a kávébeöntések alkalmazása. A kávébeöntéses módszer kidolgozásához az a megfontolás szolgáltathatta az elméleti alapot, miszerint a végbélen keresztül közvetlenül felszívódó koffein jótékony hatást fejthet ki a májban, elősegítve ezzel a májfunkciók stabilizálását.

A kávébeöntés során desztillált víz és (bio) kávé hozzávetőlegesen egy literes, testhőmérsékletű főzetét juttatják a végbélnyíláson keresztül a szervezetbe, a végbélben tartják negyed órán át, majd az oldat kiürítésre kerül. Bár e terápiás módszer hatásossága orvosszakmai szempontból nem nyert bizonyítást, mégis számos olyan lelkes híve van, akik egyfajta ”csodagyógymódot” vélnek felfedezni e módszerben.

A témában a terápia megalkotójának, Max Gersonnak a lánya, Charlotte Gerson, valamint a budapesti születésű Beata Bishop jelentkezett összefoglaló jellegű írással. Könyvük, a Gerson-terápia: A rák és egyéb krónikus betegségek gyógyítása 2009-ben jelent meg, azon Egészségforrás Alapítvány gondozásában, amely kuratóriumának maga Bishop a tiszteletbeli elnöke. Bishop még ebben az évben Dobogókőn Dr. Nagy Melániával (aki egyébként az alapítvány honlapján olvasottak szerint a „Gerson Intézet által Európában elsőként beiktatott és ezidáig egyetlen Gerson terapeuta”, és végzettsége szerint állatorvos, humán orvosi elbíráló, életmódtanácsadó és természetgyógyász) a Gerson Európa Központot (mely jelenleg Pilisborosjenőn fogadja a „tisztulni és méregtelenedni” vágyókat) is megalapította. Mindemellett részt vett a Gerson Egészségközpont (2008) megalapításának munkálataiban is, és a mai napig aktív szerepet vállal a Gerson-módszer köré felépített infrastrukturális hálózat működtetésében.

Míg intézményei hazánkban zavartalanul működhetnek, addig szervezetei tengerentúli működése már nem volt ilyen sikeresnek mondható. Az American Cancer Society (2008), a National Cancer Institute (1947), a Memorial Sloan Kettering Cancer Center (2009), és a Cancer Sesearch UK (2009) sem nyilatkozott megnyugtatóan az eljárás hatékonyságát illetően. Az Amerikai Egyesült Államokban a Gerson-módszer klinikai használata nem engedélyezett.

Bár a kávébeöntés nem veszélytelen, és kimutatható módon szedi áldozatait, mégis időről időre találkozhatunk olyan esetekkel is, melyek a kezelést követő jótékony változásokról, csodás gyógyulásokról számolnak be. Bárhogy is legyen, a kávébeöntés jelenthet a kezelésre nyitottak számára egyfajta alternatív gyógymódot, míg a szakma számára kutatható területet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.