irodai-kávégép-bérlés-berkavegep.hu

Kávé és cigaretta: két olyan függőség, mely évszázadok óta feldobja a mindennapjainkat. De míg az egyik bizonyítottan jót tehet a szervezetünknek, a másikkal ennek pont az ellenkezőjét érjük el.

A pszichológusok szerint, a nikotinfüggőségünknek főként az az oka, hogy azt érezzük, a cigaretta lenyugtatja az idegeinket. A koffeint pedig azért szeretjük, mert felturbózz a az energiáinkat. Ezek alapján arra számíthatnánk, hogy a cigaretta csökkenti a kávé élénkítő hatását, de a szervezetünk, a kávé és cigaretta kombinációjára, ennél trükkösebben reagál.irodai-kávégép-bérlés-berkavegep.hu

A kávé segít gyorsabban álmodni

A klasszikus párosnem csak a mi hétköznapjainkat dobja fel, de számos művészt is megihletett már. Nekik köszönhetjük kedvenc kultikus filmünk, a 2003-as Kávé és cigaretta születését is. JimJarmuschrendező, komikus, néhol abszurd jelenetekkel teli filmjének első részében, Roberto Benigni és Steven Wright több csésze eszpresszó, cukorhegyek, és egy doboz cigaretta fölött beszélgetnek saját függőségükről, miközben Steven Wright azt magyarázza, hogyansegít neki a kávé gyorsabban álmodni.

Ám a kávét nem csak azért szeretjük, mert gyorsabban álmodunk tőle, hanem azért is, mert ébren tart, élénkebbek, okosabbak és viccesebbek leszünk tőle, és mindezt a koffein tartalmának köszönhetjük. A koffein azért képes erre, mert a szervezetünkbe kerülve kortizolt és adrenalint szabadít fel, s e hormonok hatásának következtében fokozódik a véráramlás, gyorsul a szívverés és az anyagcsere – ezért érezzük energikusabbnak magunkat.

Hogyan hat az erekre és a vérnyomásra a dohányzás?

A dohányzás következményeként, az erekben fokozódik az érelmeszesedés, az erek keresztmetszete ezért beszűkül, az érfal merevvé válik, így az erek nehezebben tudnak alkalmazkodni a változó igénybevételhez. Ennek eredményeként megnő a vérnyomás, ami pedig további terhelést jelent az erek számára. Mindez rákényszeríti a szívet arra, hogy keményebben dolgozzon, hogy továbbra is megfelelően lássa el a szervezetet oxigénnel.

Ha a kávénk mellé cigarettára is gyújtunk, a dohányzás következtében beszűkült artériák, és a megemelkedett vérnyomás miatt, a szívünk fokozott terhelésnek van kitéve.

Eközben, a kávé önmagában, bizonyítottan egy sor pozitív élettani hatással bír: fogyasztásával megelőzhetjük – többek között – a májcirrózist, csökkenti az Alzheimer-kór, a stroke és a rákos megbetegedések kockázatát – erről részletesebben is beszámoltunk egyik korábbi cikkünkben.

Szóval, ha esetleg úgy érezzük, hogy két dologgal károsítjuk egyszerre a szervezetünket, a kávéval és a cigarettával, akkor tévedünk. Szervezetünkre igazából csak a cigaretta káros, így a következő újévi fogadalmunk ne a kávé elhagyásáról szóljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.