kávé-kánikula-nyár-nyaralás-02

Ahogyan az idő egyre melegebbé válik, és a zord téli szelek már csak nosztalgikus emlékfoszlányokban sejlenek fel, legszívesebben beköltöznénk a hűtőszekrénybe.Érthető, hogy ilyen körülmények között az ember nem szívesen iszik meleget, és ha a kávéról van szó, előszeretettel választjuk a jeges verziót, ám az az igazság, hogy egy forró kávé sokkal hatékonyabban hűti le a testünket.

Egy jéghideg ital csak tovább növeli a testhőmérsékletünket

2016-ban egy amerikai kutatócsoport publikált egy tanulmányt, amiben a jégkása testhőmérsékletünkre gyakorolt hatását vizsgálta. Érdekes módon azt találták, hogy egy jeges italtól jobban megemelkedik a testhőmérsékletünk, mint egy olyan italtól, aminek a hőmérséklete megegyezik testünk normál 36-37 Celsius fokos hőmérsékletével.

A jelenség oka a szervezetünk működésében rejlik. Amikor a testünk hőmérsékleténél hidegebbet iszunk, a szervezetünk a hője egy részét arra használja fel, hogy a megivott italt felmelegítse, ami növeli ugyan a hőveszteséget, ezért egy ideig lehűt minket, ám a testünk a hőveszteséget úgy kompenzálja, hogy lelassítja az izzadást, és elkezd több hőt tárolni.

kávé-kánikula-nyár-nyaralás-01

Ha forró kávét iszunk, az valójában segíthet elviselni a nyári meleget.

Minél inkább izzadunk, annál jobban hűt a testünk. Indiában például, vagy az arab országokban, a melegebb hónapokban forró teát vagy forró kávét isznak az emberek. Érdemes az ő példájukat követnünk, mivel a szervezetünk az őt ért hatásokra nagyon is logikusan válaszol.

A meleg italok stimulálják a gyomorban található, hőmérsékletre érzékeny szenzorokat. Ezek a szenzorok információkat küldenek az agynak, hogy fokozza az izzadság termelődését, ami testünk elsődleges ellenszere a túlmelegedés ellen.Ugyan egy forró kávé után először azt érezhetjük, hogy jobban felmelegszünk, de ez csak kis ideig tart, nagyjából addig, amíg az információ eljut a gyomor szenzoraitól az izzadságtermelő mirigyekig, ám amint elkezdünk izzadni, a testünk elkezd lehűlni, és mi is hűvösebbnek érezzük magunkat.

A forró kávé által kiváltott izzadás segít tehát lehűteni a testünket, ám csak abban az esetben, ha el is tud párologni, mivel a testünk extra hőjének eltávolítását a párolgás folyamata segíti elő.Ezért fontos, hogy nyáron könnyű, jól szellőző ruhát viseljünk, és persze gondoskodjunk a kellő mennyiségű folyadék utánpótlásról, hisz melegben akár napi 2-3 liter vizet is kiizzadunk, szélsőséges körülmények között akár napi 8-9 litert is.

Persze kivételes helyzetekben, amikor már alapból túlmelegedtünk, vagy nagyon izzadunk, egy forró kávé már nem fog tudni segíteni rajtunk. Ha például keményen edzünk egy meleg helyen, aminek ráadásul magas a páratartalma, valószínű, hogy gyorsabban izzadunk, mint ahogyan az izzadság el tudna párologni. Ilyen körülmények között a jeges kávé a jó választás, mivel nem lenne értelme még jobban felgyorsítani az izzadást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.