kavegep-berles-kave-webshop-jpg-nocoffee-01

A kávéházak már ötszáz évvel ezelőtt is a közösségi lét egyik legfontosabb helyszínei voltak. Az emberek itt összeültek beszélgetni, ismerkedni, üzleti ügyeket intézni, de ugyanúgy inspiráló volt a költők és a művészek számára is. Ám az arisztokrácia nem mindig nézte jó szemmel a kávézást, sem a kávéházak lelkesítő és bizony sokszor eszméktől hangos életét. Az uralkodók számára gazdasági és politikai fenyegetettséget jelentettek, ezért különböző okokból – főként koholt indokokra, vagy áltudományos érvelésre hivatkozva – többen is próbálkoztak azzal, hogy végleg betiltsák a kávéházakat.

kavegep-berles-kave-webshop-jpg-mekka-01

  1. Mekka és a radikális gondolkodás

A kávé a 15. század vége felé érkezett Mekkába. Népszerűsége gyorsan növekedett, először a szúfi kolostorokban, majd a világi emberek között is, és a helyiek rövid időn belül már nyilvános kávéházakban, úgynevezett kaveh kanes –ekben élvezhették a kávét. A férfiak között szokássá vált az előkelően berendezett kávéházakban összegyűlni, ahol egy fekete mellett megbeszélték a legújabb híreket, pletykáltak, sakkoztak (olykor pénzért), énekeltek, táncoltak, vagy csak hallgatták a zenét. A kávéházak népszerűségének növekedésével a tulajdonosok is egyre elnézőbbek lettek az „illetlen” viselkedéssel szemben, ami elég széles skálán mozgott, s a szerencsejátékoktól kezdve a „szokatlan szexuális magatartásig” sok minden belefért.

1511-ben, a mecsetből hazafelé tartó Khair Bey – Mekka hírhedten szigorú kormányzója – figyelmét felkeltette a kávéházak környékén csoportosuló emberek élénksége, akik néha olyan harsányak voltak, mintha be lettek volna rúgva. Onnantól kezdve gyanakodva szemlélte a kávéházakat látogató csoportokat, s miután a fülébe jutott, hogy a rajta élcelődő versek is a kávéházakban íródnak, a Koránra hivatkozva betiltotta a kávéházakat, és kitiltotta Mekkából a kávét.

kavegep-berles-kave-Budapest-webshop-kivégzés-jpg-01

  1. Konstantinápolyban halálbüntetés járt a törvényszegőknek

Ugyanebben az időszakban, a kávé már az Oszmán Birodalomban is a mindennapok nélkülözhetetlen részévé vált. Törvény szabályozta, hogy a férj köteles a felesége számára biztosítani a szükséges napi kávémennyiséget, s válóok volt, ha ennek nem tudott eleget tenni.

A törökök számára is a mecsetek és a kávéházak voltak a társasági élet színterei, s mivel világi dolgokról a mecsetek előtt nem tudtak eszmét cserélni, a kávéházak jelentették az egyedüli alternatívát. Ám az 1600-as évekre az uralkodók és vallási vezetők már kevésbé tolerálták a kávéházakat, féltek egy esetleges zendüléstől.

Amikor IV. Murad átvette a hatalmat, szinte az összes kávéház a janicsárok – Murad ellenlábasai – kezében volt. Murad tartott a janicsárok lázadásától, ezért 1633-ban bezáratta az összes kávéházat, és kemény büntetést szabott ki az ellenszegülőkre. Az első szabálysértés botozást vont maga után, ha viszont az illetőt másodjára is rajtakapták, bevarrták egy bőrből készült zsákba, és beledobták a Boszporuszba.

a-porosz-kiraly-aki-sorrel-helyettesitette-volna-a-kavet-berkavegep.hu

  1. Poroszország igyon sört!

Poroszországban II. Nagy Frigyes király aggódva nézte ahogyan a kávé egyre népszerűvé válik alattvalói között, és megpróbálta népét visszaszoktatni a sörre – legalábbis az alsóbb társadalmi réteget. Egy 1777-ben kibocsátott szenvedélyes kiáltványban a sör felsőbbrendűségét hirdette a kávéval szemben: „Undorral tölt el, hogy azt látom, a népem mennyi kávét használ, s hogy emiatt mennyi pénz megy ki az országból.” – írta. „Mindenki kávét iszik. Ha lehetséges, ezt meg kell akadályozni. Az én népemnek sört kell innia! Őfelsége sörön nőtt fel, ahogyan az ősei és egész udvara. Sörön nőttek fel azok a katonák, akik eddig megnyerték csatáinkat, és a Király nem hiszi, hogy az ellenséget kávét ivó katonák fogják az elkövetkezendő háborúkban legyűrni.”

Így hát a kávé az arisztokrácia kiváltsága lett, ám a status quo nem tartott sokáig. Amikor Frigyes ráeszmélt, hogy a kávé ellen vívott háborúját nem nyerheti meg, királyi monopóliummá tette a kávépörkölést, a felsőbb osztályok számára kávépörkölési engedélyeket bocsátott ki, s e vállalkozása kisebb vagyont hozott számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.