kávé-egészség-kavegep bérlés budapest-berkavegep.hu

Sok vélekedés van a kávé egészségre gyakorolt hatásáról. Vannak olyanok, akik nem tartják hasznosnak és igaz, hogy ha valaki ipari mennyiségben fogyasztja, akkor annak lehetnek negatív hatásai az emberi idegrendszerre és az emésztésre. Azonban a kiegyensúlyozott használat (napi 2-3 csésze) bizonyítottan egészséges. Sőt, ami azt illeti, antioxidánsokat tartalmaz és vannak olyan betegségek, amik kialakulását megelőzi a rendszeres kávéfogyasztás. Jelen cikkünkben igyekszünk ezeket a pozitív hatásokat összeszedni és felsorolni.

Íme, itt van 12 indok, hogy miért fogyassz rendszeresen kávét.

  1. A kávé energetizálja az idegsejteket

Egy kávé elfogyasztása után növekszik a véráramlás az egész testben és főleg az agyban. Jobban tudunk gondolkozni, mivel blokkolja a gátló adenizin transmitterek működését, ami az alvó állapothoz segít hozzá minket.

Ez talán nem olyan meglepő, erre talán számítottunk. Azonban a további tények, minket is elgondolkodtattak.

kávé-egészség-kavegep bérlés budapest-berkavegep.hu

  1. Segít a zsírégetésben

Meglehetősen sok tudományos kísérletet végeztek a kávé fogyasztás zsírégetésre gyakorolt hatásáról.

Az eredmények magukért beszélnek. A koffein serkenti a test metabolikus(link) értékét 3-11%-al.

Más tanulmányok szerint a koffein 10%-al növeli a zsírégetést. Egyes esetben, egy rendszeres kávéfogyasztónál ez az érték elérte a 29%-ot.

  1. Drasztikusan megnöveli a fizikai teljesítőképességet

Az előző tényekből következik, hogy az idegpályák stimulálása és a felfokozott zsírégetésnek van további hatásai is.

Megnöveli az epinephrine hormon termelését, így növeli a vér adrenalin tartalmát. Ez a hormon felelős, a harcolj-vagy-menekülj ösztönünkért.

Természetesen ez is kifejezhető számokban. Ez talán a természettudomány egyik szépsége. A fizikai teljesítőképességünk 11-12%-al nő a kávéfogyasztás hatására.

  1. A kávéban természetes ásványi anyagok és vitaminok vannak

Egy csésze minőségi kávé a következő vitaminokat tartalmazza:

  • b2 vitamin: 11%
  • b5 vitamin: 6%
  • magnézium és kálium (együttesen): 3%
  • magnézium és niacin (b3 vitamin): 2%

 

  1. Csökkentheti a diabétesz kialakulását

Mind két fajta cukorbetegség kialakulását csökkentheti a rendszeres kávéfogyasztás.

Több tudományos megfigyelés bizonyítja, hogy a diabétesz kialakulásának kockázatát 23-50%-al csökkenti a kávéfogyasztás. Egy külön álló megfigyelés szerint ez a szám akár 67%-os is lehet.

  1. Megvédhet az Alzheimer kór kialakulásától

Az Alzheimer kór a leggyakoribb neurodegeneratív betegség, ami időskorban kialakulhat és demenciát okoz.

Erre a betegségre jelenleg nincs gyógymód. Azonban tehetünk pár dolgot, ami megelőzheti a betegség kialakulását. Ilyen a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

A kávéivás is ezek közé tartozik és meglehetősen előkelő helyet foglal el.

Jó néhány vizsgálat bizonyítja, hogy a kávéivók 65%-nál csökkent az Alzheimer kór kialakulásának esélye.

  1. Megvédhet a Parkinson kór kialakulásától

A Pakinson kór a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség, ami 65 év felett kialakulhat.

Akár csak az Alzheimer kór esetében erre sincs még gyógymód.

A klinikai kísérletek itt is kimutatták, hogy a kávéfogyasztók 32-60%-nál csökken a betegség kialakulásának esélye.

Meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben nem a kávéfogyasztás összessége fejti ki ezt a hatás, hanem csupán a koffein maga.

  1. Megvédheti a májat

A májunk több száz hasznos funkciót lát el, ami nélkül nem tudnánk létezni. Ezért is fontos, hogy vigyázzunk rá.

Van azonban pár olyan betegség, ami még ezt a csaknem elnyűhetetlen szervünket is fenyegeti. Ilyen például a hepatitisz, a májzsírosodás és a májzsugorodás (cirrózis).

Ez utóbbitól véd meg minket a kávéfogyasztás. A tudományos megfigyelések alátámasztják, hogy azok, akik napi szinten napi 4 csésze kávét fogyasztanak. Azoknál 80%-al csökken a májzsugorodás kialakulásának esélye.

  1. Bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti

A kávé két fajta rákbetegség kialakulását csökkentheti: a májrák és a végbél-, vastagbélrák.

Ez a két rákbetegségek a harmadik és a negyedik leggyakoribb rákbetegség.

A megfigyelések szerint a rendszeres kávéfogyasztók 40%-ánál csökkent a májrák kialakulásának esélye.

Míg 489 706 embernél végzett megfigyelés alapján, a napi 4-5 csésze kávé fogyasztóknál 15%al alacsonyabb a végbél-, vastagbélrák kialakulásának esélye.

  1. Nem okoz szívbetegséget és a stroke kialakulásnak esélyét is csökkenti

Tény, hogy a kávéfogyasztás megnöveli a vérnyomást, viszont a közhiedelemmel ellentétben nem okoz szívbetegséget. Ellenben néhány megfigyelés szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, csökkenhet a szívbetegég kialakulásának kockázata.

Azonban az is tény, hogy akinek alapból nagyon magas a vérnyomásuk azokra nem gyakorol túl jó hatást a kávéfogyasztás.

Néhány megfigyelés arról számol be, hogy a rendszeres kávéfogyasztás 20%-al csökkentheti a Stroke betegég kialakulását.

  1. Hosszú élethez segíthet hozzá

A fentiek alapján ez a kijelentés nem tűnik nagy csodának. Hiszen sok betegség kialakulásának a kockázatát csökkentheti a rendszeres kávéfogyasztás.

Két kiterjedt megfigyelést végzők arra az eredményre jutottak, hogy a 18-24 évesek körében, akik rendszeresen fogyasztanak kávét férfiak 20%-al, nők 26%-al kisebb eséllyel halnak meg.

Talán ez kijelentés kissé misztikusan hangzik, főleg, ha nem ismerjük a kutatás részleteit. Azonban itt sok betegség kialakulásának fiatalkori kialakulását vizsgálták. Az elsődleges halálozási ok, amitől a napi több csésze kávéfogyasztás megvéd az a korai diabétesz mind két fajtája.

  1. A legfontosabb antioxidáns forrás a Western Diet alatt

Először is érdemes tisztázni, hogy mi az a Western Diet, azaz nyugati diéta. Két szóban összefoglalva azt is mondhatnánk, hogy ez gyakorlatilag a „magyar konyha”. No, nem arról van szó, hogy a magyar húsban gazdag magyar ételekről lett elnevezve, de talán így a legegyszerűbb megérteni.

Kicsit hosszabban kifejtve: sok vörös húsfogyasztás, sok édesség, feldolgozott élelmiszerek (kolbász, szalámi…). Közepes mértékben fogyasztva: magas zsírtartalmú ételek, finomított liszt félék, burgonya. Kismértékben fogyasztott: zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, és zabfélék.

kávé-egészség-kavegep bérlés budapest-berkavegep.hu

Ebből ugye tisztán látszik, hogy ez tökéletes ellentéte a szokványos diéta (mediterrán diéta) fogalmának. Úgy szint tökéletes megfelelője a hagyományos magyar ételeknek, főleg azoknak, amit ünnepi ételeknek hívunk.

A kávé tele van antioxidánsokkal, amik a káros sejtek kialakulását gátolják, még akkor is, ha az a DNS-ünkben kódolva van. Ilyen antioxidánsok a hydrocinnamic sav és a polyphenols.

Az első megelőzi és semlegesíti az oxidative stress kialakulását.

A második csökkenti a hajlamot: a szívbetegség, diabétesz, és rákbetegség kialakulására.

 

Zárszó

Vagyis a nehéz étrend mellett érdemes napi 4-5 csésze kávét fogyasztani. Nem csupán természetes igényünk, vagy szokásunk az ebéd utáni kávé, de kifejezetten egészséges is.

Így végezetül azt mondhatjuk, hogy mindenki töltsön magának egy finom csésze kávét és fogyassza egészséggel!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.