A cibetmacskához kapcsolódó kávétermékek a világ egyes régióiban rendkívül népszerűek, és gyakran kiemelt pozícióban szerepelnek az exkluzív kávék változatos kínálatában. A cibetmacska által fogyasztott kávétermékeket világszerte különlegesnek és ízletesnek tartják, azonban ennek az összefüggésnek is vannak árnyoldalai.

A cibetmacskák először a délkelet-ázsiai régiókban kerültek észrevehetővé, és ezeknek az állatoknak a helyi gazdálkodóknak feltűnt, hogy az állatok a területen a kávéfákban található kávébabokat fogyasztják. A gazdák észrevették, hogy az állatok emészthetőségi folyamata más formában történik, ami kihozza az összetevők egyedi ízjegyeit, így úgy döntöttek, hogy felveszik az állatok által érintett kávébabokat.

A cibetmacska által elfogyasztott kávébab lényegében egy feldolgozásra szoruló termék. Az állatok eltávolítják az úgynevezett kávécseresznyét a kávébab körül, és ezután elfogyasztják azt. beindul egy normális emésztési folyamat. A bélsárral bevonva kávébabokat a földre helyezik, és azokat aztán az emberek előveszik az ürülékből. Az így kapott kávébabokat alaposan lemossák, kiszárítják, majd megpörkölik. Ezt az eljárást nevezik cibetkávénak vagy az angol nevén civet coffee-nak.

Azonban az utóbbi időben az emberek nagyon szkeptikusak és kritikusak lettek ezzel a fajta kávéval kapcsolatban, mivel a cibetmacskák tartása és az állatok körüli munkaerő biztosítása sokszor a vadászatot biztosító állatkereskedelem része. Amellett, hogy ezek a gyakorlatok károsak az állatok számára, káros hatással vannak a cibetmacska populációra, és sok helyen sebezhetővé és veszélyeztetett fajjá váltak.

Emellett sokan fenntartják, hogy a cibetkávé nem felel meg hagyományos kávétermék elvárásainak. De mindezektől eltekintve az ára rendkívül magas a különleges fermentálási eljárás miat.

Összefoglalva, a cibetkávénak érdekes és összetett története van, amely ennek a népszerű kávéterméknek az exkluzivitását adja. Azonban sokan kritikusan tekintenek erre a gyakorlatra, és azt állítják, hogy az alkalmazott módszerek, valamint a káros környezeti és emberi hatások miatt nem éri meg fogyasztani. A cibetmacskához kapcsolódó kávétermékeknek fontos tisztában lenni az árnyoldalaival, mielőtt döntenének arról, hogy egy ilyen terméket szeretnének vásárolni vagy fogyasztani.

Forrás: MI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.