Dél-Korea, ahol csak Szöulban 17.000 kávéház található, az egyik legnagyobb kávéfogyasztó ország Ázsiában. Mivel a helyiek elég későn ismerkedtek meg a kávéval, ezért az sokáig csupán a tehetősebb emberek között volt népszerű árucikk. A kávéházakban még gyakran fellelhető ez az örökség: nem egyszerűen csak kávét szeretnének nyújtani, hanem közösségi élménnyé avanzsálják a kávézást, miközben a legújabb nyugati péksüteményekkel és fiatal művészek alkotásaival is meg lehet ismerkedni. Ezek a helyek a városi kultúra részévé váltak, ahol az emberek hozzáférhettek olyan gasztronómiai és kulturális élményekhez, amikhez egyébként otthon nem.
A karantén és otthonmaradási kényszer, ami már februárban elérte Dél-Koreát, ott is pillanatok alatt elsöpörte a társasági életet, és ez arra ösztökélte a kávéházak rajongóit, hogy otthon kísérletezzenek a kávéikkal. E kísérlet eredményeként született meg a dalgona kávé.
A „törökméz” kávé ihletője
Dél-Koreában a dalgonát – vagy ppopgi, ahogyan a helyiek nevezik, vagy szó szerinti fordításában „törökméz” – a koreai háború után alkották meg, az 1950-es évek elején. Az olvasztott cukorból és szódabikarbónából készült édesség rövid idő alatt az egész ország kedvence lett, utcai árusoknál lehetett lépten-nyomon vele találkozni, de a kávéházakban is szokássá vált a kávé, illetve tea mellé majszolgatni. Ez az egyszerűségében is fantasztikus „süti”, ami a kezdetek kezdetén leginkább egy tepsi közepén terpeszkedő pacához hasonlított, hosszú utat járt be a kreatív süti-formatervezési vonalon, míg elnyerte a mai, nyalóka-szerű formáját, és ihletőjévé vált annak a speciális dalgona kávénak, ami villámgyorsan meghódította a közösségi médiát.
Ez a helyi kávéspecialitás főként akkor kezdett el vírusként terjedni a neten, és vált a TikTokkerek trendi kávéjává, amikor a népszerű dél-koreai színész, Jung Il-woo posztolta a saját dalgona kávé verzióját.

A dalgona kávé elkészítése
A kávé elkészítéséhez nincs szükség semmilyen speciális eszközre, elég hozzá a jól bevált elektromos habverőd, és a lényegi alapanyagok is biztosan ott vannak minden háztartás kamrapolcán: instant kávé, cukor, tej.
Két evőkanál instant kávét keverj el két evőkanál forró vízzel, majd adj hozzá szintén két evőkanálnyi cukrot, ha van esetleg otthon nádcukor, még jobb, de külön e miatt ne menj le a sarki boltba. Vedd elő a habverőt, és addig keverd ezt az elegyet, amíg keményebb, krémes-habos állagot sikerül elérned – ez lehet, hogy majd eltart pár percig. Amint ezzel végeztél, kanalazd a kávés habot egy kávéspohár hideg vagy forró tej tetejére. Megszórhatod pirított mogyoróval, mandulával, vagy morzsolhatsz a tetejére kekszet, rakhatsz rá aszalt áfonyát, vagy nézz szét még egyszer a kamrádban, hagyatkozz az ösztöneidre és kísérletezz bármi mással, amit épp abban a pillanatban a kávédhoz megkívánnál. Miután megcsodáltad a munkád végeredményét, vacillálás nélkül elkezdheted szürcsölgetni.
Nagy valószínűséggel, valahol a világ másik oldalán, egy szöuli konyhában, valaki most épp ugyanilyen kávét iszogat.

