A járvány egyik nem előrelátott következménye a chipek hiánya.

Egy krízis ami a kenyér pirítóktól kezdve, a kávégépeken át az autókig mindent érint.

A világ mikrochippekkel működik. Nem csak a kifinomult darabokkal amik a telefonodban vannak vagy a laptopodban, hanem főleg egyszerűbb változatokkal amiknek a létezéséről nem is tudsz. Vannak amik bekapcsolják az ablakemelőt a kocsikban és olyanok, amik a kávégép óráját vezérlik. A fellépő chip hiány minden elektromos eszköz gyártását visszaveti.
Egy bő éve az emberek az otthoni „okos” eszközökön kívül szinte semmit sem vásárolnak ami komoly elektronikai alkatrészeket igényel. Az autók iránti kereslet a lezárások és karanténok elrendelése miatt is szinte nullához közelített, ezért a gyártók alaposan visszavettek a termelésből.
Most, hogy a kereslet kezd visszatérni minden elektromos eszköz bajosan jut elég chiphez.
A chip ipar nem igazán képes a hirtelen kiugró kereslethez igazodni, mivel ezek a gyárak olyanok mint egy hatalmas csatahajó, nem lehet csak úgy ki be kapcsolni az egészet amikor épp szükséges.

Felmerül a kérdés, hogy a modern kávégépekhez kellenek-e egyáltalán számítógépes chipek?
Mondhatjuk, hogy minden újabb változatban vannak. Ezek nem úgynevezett általános célú számítógépek hanem programozott áramkörök, korlátozott funkciókkal. Tudják az időt, a hőmérsékletet vagy különböző főzési programokat tárolnak, de nem lehet rájuk kötni egy monitort meg egy egeret és pl. sakkot játszani rajta.
Egy felső kategóriás kávégép ami az egész kávé készítés folyamatát automatikusan elvégzi tehát:
Először megfelelő mennyiségű kávébabot ledarálja.
Majd a pontos vízmennyiséget a tökéletesen kívánt hőmérsékletre melegíti és ezt az őrleményen a pont jó nyomáson átpréseli.
Ezek után a beállított mennyiségű tejjel vagy habbal való összekeverésével elkészíti a választott italt. Ezt a folyamatot úgynevezett „beágyazott processzor” végzi amelyet mikrochipek nélkül nem lehet legyártani.

Egy modern kávégép alaplapja.

Az Intel, a Taiwan félvezető gyártó vállalat és a Samsung a három nagy globális chip előállító.
Ezen kívül sok kisebb kevésbé ismert gyártó üzem létezik, amelyek ha nem üzemelnek, akkor fel tudják tartani az egész gyártási folyamatot, még ha a modern Intel vagy TSMC chipek rendelkezésre is állnak.
Sokkal komolyabb és erősebb termékek gyártását is lassítják, amelyekhez a régebbi kevésbé modern chipekből is szükség van a működésre.
Példaként a Ford gyáraiban ezrével várakoznak a félig kész Pick up furgonok mivel, az egyszerűbb chipek amik vezérlik az alap funkciókat mint pl. az ablaktörlő motorokat vagy a központi zárat nem kaphatóak.
Ezen kívül még ha van elegendő mennyiség, akkor is felveri a termékek árát a hiány miatt az egekbe szökő chip árak. A globális hiány a legpozitívabb előrejelzések szerint is a következő évben fog normalizálódni leghamarabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.