A kávé jellegét, ízét befolyásolja a keverési arány (Arabica, Robusta), az őrlés finomsága és persze a pörkölés ideje.
A pörkölés során a kávébabok fizikai és kémiai változáson mennek keresztül.
A nedvességgel teli gyümölcs veszít a víztartalmából, a szénhidrátok átalakulnak cukorrá. Végül koffeintartalma megnövekszik.
Minél tovább pörköljük a kávébabokat, annál karakteresebbé válik.
Kávépörkölési fajták:
Bécsi pörkölés:
• Szín: közepesen barna
• Alapanyag: Arabica
• Ízvilág: savanykás
Francia pörkölés:
• Szín: sötét barna
• Alapanyag: Arabica és Robusta keveréke
• Ízvilág: erőteljes
Olasz pörkölés:
• Szín: mély, sötét barna
• Alapanyag: Arabica és Robusta keveréke
• Ízvilág: testes, krémes
A Magyar közízléshez az Olasz pörkölés közelít a legjobban.
Az újhullámos kávézókban a világosabb pörkölésű Arabica kávékat részesítik előnyben.
Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg ismerőseid között!
Előre is köszönöm.
Ha kérdésed van, hívj bizalommal!
Kajor Roland
Tel: 0036 20 5111070
E-mail: info@berkavegep.hu


