Az espresso minden kávéital alapja, az olasz kávékultúra valódi esszenciája.
A presszókávé lényege, hogy a kávét nagy nyomáson, a forráspont alatti hőmérsékleten készítse el a kávégép. Így nyeri el teltségét és összetéveszthetetlenül karakteres ízét. Az elkészítés módjából adódóan még egy jellegzetessége van: a ‘crema’, vagyis a tetején képződő hab.
Az olasz espresso magyar találmány
1935-ben Francesco Illy (Illy Ferenc) temesvári születésű, trieszti mérnök-üzletember fejlesztette ki az Illetta kávégépet, ami a mai presszógépek ősének tekinthető.

Bár korábban is voltak olyan gépek, amelyek gőzzel, nagy nyomáson készítették el az akkor már presszókávénak nevezett italt, az Illy által kifejlsztett gép már automatikus vízadagolással rendelkezett. A gőzt pedig nagy nyomású, sűrített levegőre cserélte, és ezzel forradalmasította a kávéfőzést: létrejött a ma ismert espresso.
Saját vállalkozása, az 1933-ban alapított Illycafe mára világmárkává vált. A céget jelenleg az Illy család harmadik generációja vezeti. Magyar gyökereiket pedig olyannyira tisztelik, hogy a gyár területén több mint egy évtizede tiszteletbeli magyar konzulátus is van.

